Teknik Sorok Ironing Board Di Sebalik Cermin Untuk Jimatkan Ruang..Terbaik!

Bagi yang tinggal di kediaman agak sempit idea yang dikongsi oleh Nasibah Ramly ini amat praktikal.

Bila kediaman sempit hatta nak letak ironing board akan jadi masalah. Letak dalam bilik ‘makan ruang’, letak di luar tamu rumah nampak tak kemas pula.

Penyelesaiannya boleh tiru cara ini, foldable ironing board di sebalik cermin. Bila nak guna tarik saja.

Bagi yang nak cuba buat boleh ikut langkah dikongsi oleh Nasibah.

Rumah kami kecil jadi ini penyelesaiannya

Rumah kami kecik, ruang amatlah terhad.  Penyelesaiannya di sebalik cermin kami letak ironing board.

Bahan yang diperlukan

  • Ironing board
  • Plywood tebal 9mm
  • Wallpaper
  • Cermin
  • Gam

Cara membuat

1. Untuk buat kotak, guna plywood tebal 9mm (6mm pun boleh). Kat rumah dah ada saiz tu yang terpakai dah potong-potong. Sebab itu kotak bahagian dalam ada nampak kayu penyambung. Kotak dah siap pasang balut dengan wallpaper yg beli di kedai Eco.

2. Ironing board tu saya guna yang biasa. Cuma kaki dah diubahsuai. Saya guna 1 kaki saja untuk buat penahan, 1 kaki lagi tak perlu guna.

3. Saya tambahkan penahan (bahagian warna brown) tu supaya ironing board boleh dilipat dan dapat berdiri dengan kukuh.

4. Bahagian depan saya tampal cermin guna gam yang saya beli dari MR DIY (gam warna kuning ada pistol).

5. Tempat letak seterika dicabut dan disangkut pada dinding.

Bila nak guna, buka dan tarik.

Selesai guna, angkat ironing board dan sangkut dalam kotak macam ni dan tutup.

Selamat mencuba!

Sumber: Nasibah Ramly via vanilla kismis 


Hantar Komen