Ibu Ini Kongsi Cara Mudah & Murah Yang Dipraktikkan Baju Sekolah Anak Kekal Putih Sepanjang Tahun

Bagi mak-mak tip ni kena kena simpan, sangat berguna bila sesi persekolahan baru bermula tahun depan. Maklumlah kan waktu tu baju anak masih putih baru. Kalau tak memang tiga bulan baju baru dah jadi kedam.

Cara yang dikongsi Puan Leena Hassan ini sangatlah berguna dan jimat pula tu. Belajar daripada sepupunya seorang jururawat tentang cara mengekalkan baju unifom supaya kekal putih katanya dia hanya menggunakan sabun mandi saja.

Cara tersebut dipraktikkan untuk mencuci baju sekolah anaknya, ternyata memang berkesan. Bukan saja putih bersih, wangi pulak tu. Paling penting jimat tak perlu beli lagi pencuci yang mahal.

Bagi mak-mak yang ada anak sekolah tahun depan boleh ikut ya cara Puan Leena ni. Confirm kurang sikit membebel, sebab VK pun dah cuba!

Sudah lama saya R&D dengan pelbagai formula & brand sabun baju untuk jadikan baju sentiasa putih. Tapi tidak pernah menjadi.

Guna Cloroc, baju akan jadi kuning. Guna nila, baju akan jadi lebam. Guna Vanish, kos tinggi. So…saya tanya sepupu saya Siti Atirah Sharifuddin yang bekerja sebagai nurse. Apa rahsia nurse menjaga uniform untuk sentiasa putih?

Nahhhhhh…. Nin diaaaa cara-cara nya. Anda boleh cuba untuk uniform anak sekolah nanti.

Saya suka guna sabun Lux – Rose. Sebab bila baju dah kering, bau ros masih ada. Kerja lebih sikit untuk memarut sabun ketul tu tapi tak mengapa lah, saya tidak sibuk mana pun untuk menjadikan itu satu alasan.

 

Rendam baju-baju putih dengan sabun Lux yang diparut selama 1 malam. Saya tambahkan sikit sahaja sabun baju biasa. Esoknya, terus on mesin basuh. Tidak perlu sental.

 

 

Dah siap, putih bersih kan

 

 

Simpan dan share tip ni dengan ibu-ibu lain ok! Terima kasih Puan Leena.

Sumber: Leena Hassan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @LimauManis

 

Sumber


Hantar Komen