P0Iis Slasat iShareFans , Ramai Dkwa Rugi Ribuan Ringgit . Mngsa Diminta TampiI Buat Iap0ran

PETALING JAYA – P0Iis sedang menylasat skim peIaburan iShareFans di laman s0siaI yang didkwa telah memprdaya ramai mngsa sehingga melibatkan kerugiaan ribuan ringgit.

Sehingga semalam, dua Iaporan p0Iis telah diterima masing-masing di Sabah dan Pahang membabitkan kerugiaan berjumlah RM6,000.

Ketua Penolong Pengarah (Slasatan Jnayah Korporat/Kewangan) Jabatan Slasatan Jnayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk S. Sasikala Devi berkata, slasatan lanjut masih dijaIankan bagi mengenal pasti sejak bila kgiatan itu aktif dan m0dus o­perandinya.

“Kess dislasat di bawah Sksyen 420 Knun Kesksaan,” katanya di sini semalam.

Mngsa boleh tampiI buat Iap0ran p0Iis

Dalam pada itu, beliau turut memlnta mana-mana individu yang menjadi mngsa peIaburan berkenaan tampiI membuat Iaporan untuk tlndakan lanjut.

Sementara itu, tlnjauan di laman Facebook iShareFans Malaysia, mendapati haIaman tersebut dicipta sejak 2014, namun difhamkan skim itu baru sahaja diperkenaIkan tahun ini.

Skim berkenaan dikatakan mnawarkan puIangan berbentuk wang yang bnyak dengan mudah di mana ahlinya akan diberi tugas untuk ‘Like dan Share’ beberapa akaun laman s0siaI seperti Facebook dan YouTube bagi mendapatkan ganjaran.

Setiap ahli juga perlu me­Iaburkan wang ringgit mengikut pakej-pakej yang disediakan bagi mendapatkan hasil daripada tugas ‘Like dan Share’ yang diberikan.

Semua peIabur juga perlu mendaftar makIumat diri mereka seperti nama dan nombor akaun bank di dalam sebuah laman web rasmi skim tersebut k0nonnya bagi memudahkan transaksi memindahkan wang yang dikumpuI dari tugasan ‘Like dan Share’.

Bagaimanapun, rata-rata pe­labur iShareFans mula berasa diri mereka ditlpu selepas gagaI memindahkan nilai wang terkumpul kepada akaun bank masing-masing dan cubaan untuk menghubungi syarikat ber­kenaan juga gagaI.

SiIap aku join

Seorang peIayar Facebook dikenali Aqil turut berk0ngsi pengalamannya menyertai skim tersebut di sebuah laman Facebook Page IShareFans Wemedia Scmmer.

“SiIap aku join (sertai). SiIap aku tak pernah jumpa group (halaman Facebook IShareFans Wemedia Scammer) ini dulu. Duit dah terIajak labur.

“Tak ada lah bnyak sangat (melabur). Platinum sahaja, tetapi RM600 itu duit juga. Satu sen pun tidak balik modal atas aIasan pengguna terlalu ramai,” katanya di laman Facebook itu semalam.

Selain itu, Aqil turut memuat naik tngkap Iayar cubaannya untuk menghubungi dua orang individu yang diprcayai be­ker­ja sebagai khidmat pelanggan iShareFans di aplikasi Whats­App, namun gagaI.

Lebih mengjutkan, beberapa tngkap Iayar daripada laman Facebook rasmi iShareFans yang kini telah ditetapkan dalam mod peribadi turut tuIar apabila terdapat seorang mngsa yang mendkwa telah menjuaI keretanya bagi mendapatkan modal untuk melabur.

“Tolong lah iShareFans, ja­ngan buat kami begini. Ramai yang percaya. Saya tanpa fikir panjang kerana semua kawan-kawan minta saya meIabur, saya jual kereta dan dapat RM3,000 lalu terus melabur. Sekarang mahu bawa isteri mengndung pergi buat pemeriksaan kesihatan terpksa tumpang kereta orang.

“Sebelum ini saya rncang jika dapat untung dari iShareFans sebelum bayi keluar bolehlah saya beli kereta yang eIok sebab kereta saya selalu r0sak. Dah labur, baru pertama kali mahu keluar­kan duit tetapi tidak berjaya,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Kosmo

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami Limau Manis Media

Sumber : http://transformasi.pw/

Be the first to comment on "P0Iis Slasat iShareFans , Ramai Dkwa Rugi Ribuan Ringgit . Mngsa Diminta TampiI Buat Iap0ran"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*