Lepas jawatan CEO jadi penghantar makanan, Terkini Bos AirAsia jual rumah agam di Scotland

SHAH ALAM – Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tony Fernandes menjual hartanahnya di Ayrshire, Scotland yang bernilai 2.5 juta pound (RM13.55 juta).

Memetik laporan Berita Harian, hartanah itu menempatkan rumah agamnya di kawasan seluas 50.6 hektar.

Demi menyelamatkan Empayar Perniagaan

Penjualan hartanah itu dipercayai untuk menyelamatkan empayar perniagaannya yang terjejas akibat pandemik koronavirus (Covid-19).

Tony, 56, yang juga pengerusi Queens Park Rangers pernah bermastautin di Skeldon House di Dalrymple, Ayrshire selama tujuh tahun.

Hartanah lima bilik itu dilengkapi bilik simpanan wain, gimnasium, sauna dan gelanggang tenis.

Tony memiliki QPR untuk dua tempoh berbeza dalam saingan Liga Perdana Inggeris.

Hartanah yang menempatkan rumah agamnya di kawasan seluas 50.6 hektar. – Foto Savills

Berikut reaksi dari netizan

“Orang kaya orang miskin smua terkesan….dh setahun wab4k covid ni masih blm nmpk tanda2 akan lenyap…so jgn la kita saling nk tuding jari…masing2 ada tanggungjawab utk pk mcna nk cari duit utk beri mkn ankbini.. moga Allah mudahkan urusan kita smua dan jauhi wab4k ini dr bumi…aaminn.

“Zaman pemdemik nie.. Saya hanya mampu bertahan sahaja bisnes yg ada.. 4 branch tepaksa tutup. Dari 3 bisnes tinggal. 1 sahaja yg masih bertahan.. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua. Amin.

“Ramai orang yang bersorak sebab dia rugi dan kena jual harta dia. Dia boleh tutup je semua bisnes dia. Dia tetap kaya. Yang ruginya kakitangan hil4ng mata pancarian

“Tulah gunanya ada hartanah..masa sesak boleh guna..xde la papa kedana

Kita smua semak la talian hayat masing2..mampu bertahan brpe lama lagi dgn aset yg ada..tahun hadapan situasi dijangka lebih sukar lagi.

“Dunia akhir zaman…masa kaya kita lupakan yg miskin..ikut cara ustaz ebit Liew..seorang mualaf yg baik hatinya mengikut sunnah nabi kita membantu org yg susah bila berlakunya wab4k begini..tak ada manusia di sini MCM nya..saya bersyukur juga target simpan niat seawai mungkin tercapai alhamdullilah Bila usia ke 55 tahun nak hapuskan hutang dan semaikan niat ada sebuah rumah dan sebuah kereta dan motor cukuplah..skg walaupun kerja tiada syukur mkn minum berkebun cukup untuk hidup dikala musim bgini..Allah merahm4ti ini semua. Syukur

Lepas jawatan CEO AirAsia, Ini ‘pekerjaan’ terkini Tony Fernandes

an Sri Tony Fernandes pada Khamis berkongsi sisi lain dirinya yang mungkin tidak begitu biasa dilihat sebelum ini.

KUALA LUMPUR: Beliau mungkin dikenali sebagai ahli perniagaan berjaya, terutamanya taikun dalam industri penerbangan namun tidak langsung kekok menjadi penghantar makanan.

Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes pada Khamis berkongsi sisi lain dirinya yang mungkin tidak begitu biasa dilihat sebelum ini.

Menerusi laman Instagram beliau, Tony berkongsikan gambarnya yang memakai baju-T berwarna putih, berdiri bersebelahan motosikal perkhidmatan penghantar makanan.

“Getting ready to make food deliveries to your house. (Bersiap sedia untuk menghantar makanan ke rumah anda.)” tulisnya dalam status tersebut.

Beliau turut berkongsikan gambar beg makanan tersebut yang tertulis ‘airasia.com/food’, antara perkhidmatan terbaru disediakan AirAsia untuk pelanggan.

Status tersebut mendapat respons positif warganet dan setakat artikel ini ditulis, status tersebut sudah mendapat lebih 7,000 tanda suka dan hampir 200 komen.

Industri penerbangan antara yang menerima kesan paling buruk akibat C0V1D-19.

Beberapa syarikat baik di dalam mahupun luar negara terpaksa mengecilkan operasi dan memberhentikan ribuan pekerja kerana tidak mampu menanggung kos operasi harian.

Keputusan banyak negara menutup sempadan negara memburukkan lagi keadaan.

Tony l3pas jawatan CEO AirAsia

PENGERUSI AirAsia Group Bhd (AirAsia), Datuk Kamaruddin Meranun dan Ketua Eksekutif (CEO) Kumpulan AirAsia , Tan Sri Tony Fernandes, melepaskan jawatan eksekutif masing-masing dalam syarikat untuk tempoh dua bulan, berkuat kuasa serta-merta.

Dalam pengumuman kepada Bursa Malaysia semalam, AirAsia berkata, langkah itu adalah bagi tempoh dua bulan atau jangka masa yang difikirkan sesuai oleh syarikat.

Namun, berikutan perkembangan ekonomi semasa yang mencabar dihadapi industri penerbangan, Jawatankuasa Lembaga Pengarah Bebas Bukan Eksekutif yang dibentuk oleh Lembaga Pengarah AirAsia, memutuskan untuk mengekalkan mereka sebagai penasihat syarikat sepanjang tempoh dua bulan itu.

Jawatankuasa itu merangkumi ahli lembaga pengarah bukan eksekutif.

“Tharumalingam Kanagalingam dilantik sebagai Pemangku CEO Air Asia atas cadangan jawatankuasa itu,” katanya.

Jawatan Kamarudin dan Fernandes akan ditukar sebagai ahli lembaga pengarah bukan eksekutif Air Asia.

Sementara itu, Kamarudin dan Fernandes dalam satu kenyataan bersama berkata, keputusan melepaskan jawatan mereka bertujuan memberi peluang untuk siasatan penuh dan bebas dilakukan oleh AirAsia.

“Kami akan terus membantu AirAsia dalam kapasiti sebagai penasihat dan apabila diperlukan.

“Kami mengalu-alukan siasatan pihak berkuasa dan akan memberi kerjasama penuh,” katanya.

Sementara itu, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dalam satu kenyataan berkata, ia akan membuat penilaian sama ada terdapat pelanggaran Akta Suruhanjaya Penerbangan Malaysia 2015 dan garis panduan dikenali “Guidelines on Fit and Proper Person” berhubung dakwaan rasuah membabitkan Airbus SE, AirAsia Bhd dan AirAsia X Bhd.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami Limau Manis Media

Sumber: Awani

Be the first to comment on "Lepas jawatan CEO jadi penghantar makanan, Terkini Bos AirAsia jual rumah agam di Scotland"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*