[Video]Dahulu Yana Skarang ‘Harry’. Kisah Penghijrahan ‘Makny4h’ Ini Buat Ramai Terharv.

Benarlah hidayah itu milik Allah. Siapa lah kita manusia untuk men1dakkannya. Siapa sangka Harry Zulkifli, 26, yang dulu pernah hidup dalam dunia makny4h kini kembali berubah kepada fitrah.Tatkala dulu dia lebih selesa dikenali sebagai’ Yana’, kini dia mahu melvpakan selamanya gelaran wanita itu dan lebih selesa disapa dengan nama lelaki iaitu Harry. Perkongsian hijrah ini dikongsikan oleh beliau ketika menjadi tetamu jemputan didalam program Live FB Sinar Harian di Kumpulan Media Karangkraf baru-baru ini.

Menurut Harry tempoh dua tahun diambil untuk berubah dan beliau percaya ia hasil berkat doa ibunya dan dorongan kawan-kawan.Harry juga menyatakan kekesaIan dengan perlakuan lamanya, kini bertekad untuk kembali menjadi lelaki sebenar.

“DUA TAHUN SAYA AMBIL MASA UNTUK BERUBAH, INI BERKAT DOA KELUARGA TERUTAMA MAK DAN DORONGAN KAWAN-KAWAN,”

“SAYA P4SAK TEKAD, MOGA ALLAH SWT KUATKAN SAYA UNTUK TERUS MENJADI SEPERTI INI DAN TIDAK KEMBALI KEPADA PERBUATAN LAMA SAYA,” KATANYA.

Miliki Naluri Kewanitaan Sejak Umur 4 Tahun.

Sementara itu meny1ngkap kembali sejarah h1tamnya, Harry berkata, dia yang sejak berusia empat tahun mempunyai naluri kewanitaan semakin ‘menjadi-jadi’ perubahannya selepas hidup bebas di Kuala Lumpur.

“KELUARGA SAYA MEMANG PERASAN MENGENAI SAYA, DULU SAYA SELALU CvRI-CvRI PAKAI CELAK DAN BERSOLEK DAN MAKIN MELARAT TATKALA USIA MENGINJAK REMAJA DAN MULA TERS4SAR JAUH SETELAH HIDUP BERSENDIRIAN DI KUALA LUMPUR KETIKA ITU,” KATANYA.

Ketika di ibu negara, dia mulai berani pergi ke keIab malam dan menghabiskan masa di tempat t1dak berfaedah.

“DUIT SAYA SENTIASA T1DAK CUKUP… HINGGALAH SAYA TERSEDAR SATU KETIKA HIDUP SAYA SEMAKIN JAVH DARIPADA KELUARGA DAN AGAMA,” KATANYA SEDlH.

Detik Penghijrahan.

Dalam pada itu, bercerita mengenai kisah penghijrahannya, detik penghijrahan itu bermula selepas tertarik dengan akhlak sahabatnya yang mula menarik untuk berubah.

“TERDETIK UNTUK SAYA BERUBAH DUA TAHUN LEPAS. SAYA TERTARlK DENGAN AKHLAK YANG ELOK DARIPADA SEORANG SAHABAT, DIA BIMBING DAN TAR1K SAYA UNTUK BERTEMU DENGAN ORANG WARAK DAN ALIM.

“DARIPADA ITU SAYA MULA DEKAT DENGAN AGAMA DAN MULA TERSEDAR BAHAWA ALLAH SWT MENCIPTAKAN SAYA SEBAGAI LELAKI… MEMANG TAHUN PERTAMA ITU SVSAH UNTUK ISTIQOMAH, NAMUN ALHAMDULILLAH SAYA SEMAKIN BAIK DAN MAKIN BERUBAH,” KATANYA.

Anak kelahiran Kuching Sarawak ini berkata, antara pendvkung kuat untuk dia berubah juga adalah ibu dan kakaknya.

“BARU-BARU INI SAYA BALIK KAMPUNG, MAK CAKAP INILAH ANAK LELAKI SEBENARNYA, DIA GEMBIRA SANGAT.

“KONGSI MAK, DIA TIDAK PVTUS-PVTUS BERDOA UNTUK SAYA BERUBAH MENJADI LELAKI SEBENAR,” KATANYA YANG TINGGAL BERSAMA IBUNYA SELEPAS IBU BAPANYA BERCER4I.

Diri Semakin Tenang & Bahagia.

Harry yang kini bekerja sebagai Penolong Pegawai Perubatan di sebuah Hspital di Negeri Sembilan, berkata, selepas berubah dia kini semakin tenang.

“ALHAMDULILLAH KETENANGAN YANG SAYA T1DAK BOLEH BAYANGKAN, SAYA BOLEH SOLAT DENGAN SELESA DAN IA BETUL-BETUL MEMBERI KEBAHAGIAN KEPADA SAYA,” KATANYA.

Kongsinya lagi selepas dia berubah dia kini lebih dekat dengan keluarga.

“DULU SAYA SELALU AB4IKAN PANGGILAN MAK, ADA SAHAJA ALASAN UNTUK SAYA LARI DARIPADANYA, HINGGAKAN KALAU BERBUAL PUN DIAKHIRNYA KAMI AKAN BERGADVH.

“TAPI, ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA KERAP BALIK KAMPUNG DAN AKAN HUBUNGI IBU SELALU UNTUK MAKLUM TENTANG HARI-HARI SAYA,” KATANYA.

Nasihat Buat Teman-Teman.

“GOLONGAN P0NDAN BOLEH BERUBAH, CUMA KITA MASYARAKAT JNGANLAH MEMANDANG SER0NG, BERI KATA POSITIF DAN DORONGAN,” KATANYA.

Katanya, keluarga juga perlu menjadi pemangkin semangat yang utama buat golongan ini.

“JNGAN BVANG MEREKA, TAK MENGAKU ANAK… SAYA MINTA JASA BAIK IBU DAN AYAH JNGAN BVANG MEREKA,” KATANYA.

Doakan sahaja yang baik-baik semoga hidayah terus berkekalan dalam diri Harry dan istiqamah dalam penghijrahan beliau. Jngan sesekali kita memandang rendah pada golongan sebegini, berikan mereka peluang dan dorongan untuk berubah menjadi lebih baik.

Video:

Kredit: mingguanwanita.my

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami Limau Manis Media

Sumber : Sinar Online , klv , harry zulkifli

Be the first to comment on "[Video]Dahulu Yana Skarang ‘Harry’. Kisah Penghijrahan ‘Makny4h’ Ini Buat Ramai Terharv."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*