“Dah tahu suami gaji ciput , janganlah beranak ramai” – Netizen

“Dah tahu gaji suami RM800-RM1,000, janganlah beranak banyak,” demikian teguran dari seorang wanita bernama Syazwani Sharan di laman media sosial diFacebooknya.

Syazwani lepasan graduan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi dari Universiti Sains Malaysia, memuat naik ‘pandangannya’ itu telah memuat naik kepsyen di laman Facebook semalam, mencetuskan pelbagai reaksi netizen yang majoriti tidak bersetuju dengan pandangannya yang dianggap tidak masuk akal berbanding jumlah netizen yang menyokongnya.

“Dah tahu gaji suami RM800-RM1,000, janganlah sampai beranak banyak-banyak sampai 5-6 orang anak sehingga menyusahkan diri sendiri, makan minum tak cukup dan kemudian salahkan kerajaan.

“Zaman macam ini kalau gaji di bawah RM1,000 cukup sekadar seorang anak. Tak perlu sampai nak buat satu team anak. JAdilah bijak dalam merancang anak. Kita ambil kiraan simple sajalah:

Rumah: RM400

Transport: RM200 (Mungkin motosikal sahaja)

Bil air dan elektrik: RM200

Jumlah keseluruhan: RM800

Baki gaji: RM200

“Sebab itulah mereka makan nasi dan budu sahaja tanpa lauk. Sebab baki pun baru RM200 untuk makan. Amat membebankan untuk orang bergaji RM1,000 berkongsi makan untuk tujuh orang,” katanya.

Menurut Syazwani lagi, kesan dari kualiti hidup yang negatif sedemikian akan menyebabkan peningkatan k3s kecvrian, r0mpakan kerana mereka terdesak mencari duit bagi menampung kos sara hidup yang meningkat pada waktu kini.

Selain itu juga, anak juga membesar dalam keadaan yang tidak sihat kerana kekurangan nutrisi akib4t tidak mengikuti piramid makanan serta masalah sosial juga semakin meningkat kerana ibu bapa tidak sempat mendidik anak yang terlalu ramai.

Justeru, Syazwani telah menyarankan bahawa kerajaan perlu menggubal undang-undang yang menetapkan satu keluarga hanya dibenarkan mempunyai seorang anak sahaja.

“Kerajaan perlu menggubal und4ng-und4ng satu keluarga limit satu anak sahaja. Selain itu, kawal nafsu atau makan ub4t perancang.”

“Kalau nak anak ramai, carilah kerja yang lebih bagus dari sebelumnya agar senang menanggung anak atau buat dua kerja dalam satu masa. Malah, isteri juga perlu bekerja,” jelasnya.

Sementara itu, pada warga netizen menganggap cadangan Syazwani mengikut langkah menghadkan kelahiran anak seperti yang pernah dilaksanakan oleh China suatu ketika dulu adalah kurang cerdik sangat dan mundur.

Selain itu, netizen mend4kwa Syazwani sengaja mencari perhatian dengan cara yang tidak betul ini.

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami LM Media

Sumber : WOW

Be the first to comment on "“Dah tahu suami gaji ciput , janganlah beranak ramai” – Netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*