‘M4K1AN yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit’. Sekarang nak selesai di luar m4hkam4h, pegu4m Suharnizan keluar kenyataan ini

‘M4KlAN yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit’. Sekarang nak selesai di luar m4hkam4h, pegu4m Suharnizan keluar kenyataan ini

Johor Bahru: Laporan p0lis dan tind4kan und4ng-und4ng yang diambil susulan wanita mend4kwa dihin4 personaliti media sosi5l (influencer) terhadap bentuk fizikalnya menerusi Facebook (FB) secara langsung bertujuan memberi pengajaran.

Peguam bagi pihak Suharnizan Md Sidek, iaitu Mohd Rasheed Hassan berkata, walaupun terdapat permoh0nan ma4f yang dibuat ‘influencer’ itu, namun lsu ‘b0dy sh4ming’ boleh did4kwa mengikut S3ksyen 233 (1)(b) 4kta Komunikasi dan Multimedia 1998.

“Perkara ini perlu dijadikan pengajaran terutama kepada sesiapa saja di media sosi4l yang melakukannya.

Jangan selamba cakap, perlu berfikir dulu sebelum mengatakan sesuatu di laman sosi4l sebab und4ng-und4ng itu ada. Perkara ini memberi kesan kepada m4ngsa.

BOLEH SELESAI DI LUAR M4HK4MAH TAPI DENGAN SYARAT

“Memang nampak dia ada buat permohonan m4af melalui FB, tapi saya rasa m4kian yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit.

Kalau dia nak minta m4af, kita akan sediakan skripnya termasuk pengakuan tidak akan buat lagi, tidak akan mengatakan benda neg4tif terhadap klien kami, tuntvtan ganti rugi dan sebagainya.

“Kalau perkara itu boleh dipersetujui atau ‘make an offer’ untuk kita selesaikan luar m4hk4mah. Tapi kalau dia senyap, kita boleh cari dia atau kalau tidak, kita terpaksa berjumpa di m4hk4mah,” katanya.

Mohd Rasheed berkata, pada masa sama, pihaknya meminta P0lis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruh4njaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tind4kan sewajarnya.

“Terdapat juga akaun FB p4lsu yang tiada authorized dari pihak Suharniza. Saya t4kut ada orang mengaut keuntungan atas kesedihan anak guam saya,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan yang juga Pesuruhjaya Sumpah membuat lap0ran di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, semalam, susulan vide0 tul4r lsu ‘b0dy shamlng’ yang menerusi FB secara langsung dari seorang personaliti media sosi4l.

lns1den berlaku pada 18 Ogos lalu kira-kira jam 10 pagi, dipercayai bermula apabila dia menulis k0men ‘live masak, live makan-makan, letak produk kurus, boleh kurus ke?’ menerusi vide0 secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di FB.

Kemudiannya, personaliti terbabit mengeluarkan kata-kata kes4t termasuk memaparkan gambar dan anaknya tanpa pengetahuan serta kebenaran selepas dia meningg4lkan k0men di ruangan k0men personaliti terbabit di media sosi4l.

Pada 14 September, pihak Suharnizan dimaklumkan terdapat satu paparan vide0 yang dimuatnaik dan dikongsikan di media sosi4l oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’ dengan kandungan video selama lapan minit memaparkan antara lain menghin4 rupa fizikalnya sehingga tular mencapai ribuan pautan serta k0men.

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom like page kami LM Media

Sumber : HMETRO ONLINE/The Thulars

Be the first to comment on "‘M4K1AN yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit’. Sekarang nak selesai di luar m4hkam4h, pegu4m Suharnizan keluar kenyataan ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*